Doplnky na chudnutie

Ak ste sa práve dali na boj s vašou nadváhou, zrejme hľadáte nejaké doplnky, ktoré by vám pri chudnutí pomohli. Je veľa produktov, či prírodných, alebo syntetických, ktoré ponúkajú pomoc pri chudnutí.

     *
Čaje. Na trhu je v ponuke niekoľko bylinných čajových zmesí, ktoré zlepšujú metabolizmus, napomáhajú tráveniu a pod. Sú vždy viditeľne označené s popisom zloženia a spôsobom prípravy aj konzumácie. Jedným z najznámejších čajov, ktoré sa odporúčajú na chudnutie je Phu-er. Pitie zelených čajov tiež pomáha.

     *
Tabletky na chudnutie, ktoré buď obmedzujú chuť do jedla a na sladkosti (chróm), alebo pomáhajú premieňať tuk na energiu (lecitín, karnitín). Niektoré sa zameriavajú priamo na rizikové partie. Medzi známu účinnú látku patrí tiež CLA (konjugovaná kyselina linolová), tá napomáha spaľovaniu tukov a zároveň buduje svalové tkanivo. Existuje ešte veľa rôznych, niekedy aj kombinovaných prípravkov na chudnutie, ktoré sú bežne k dostaniu v lekárňach či na internete.

     *
Náplaste na chudnutie. Účinné látky na prírodnej báze sa aplikujú pomocou náplasti. Pomáhajú urýchľovať metabolizmus, znižovať ukladanie tukov a pod.

Zoznam liekov na chudnutie je obrovský, ich účinnosť i cena je rôzna. Každopádne ide vždy o prostriedky, ktoré iba napomáhajú ľudskému úsilie. Áno, iba napomáhajú. Bež vášho úsilia to jednoducho nepôjde. Bez zníženia kaloricky hodnotnej stravy a pohybu, kedy výdaj musí byť vždy vyšší než príjem nie je možné trvale schudnúť! Znamená to vždy zmenu myslenia a životného štýlu. Striedavo priberať a chudnúť (jo-jo systém) je nepekné a nezdravé. Ničia sa tým prirodzené pochody organizmu (metabolizmus, trávenie, vylučovanie a pod), trpí pokožka (celulitída, strie, elasticita) a psychika (komplexy, strata sebadôvery).