Pre koho sú prípravky na chudnutie určené

K liečbe obezity sa používajú rôzne doplnky stravy. Obsahujú látky, ktoré znižujú príjem energie tak, že potláčajú pocit hladu, tlmia chuť do jedla, zvyšujú pocit nasýtenosti alebo obmedzujú využitie tuku v strave ako zdroj energie.

Chcete schudnúť, ale nezaberajú vám diéty ani cvičenie - a tak vás napadlo, že by ste vyskúšali niektorý z liekov na chudnutie? Ak ste naozaj odhodlaní k tomuto kroku, mali by ste si uvedomiť niekoľko zásadných faktov.

Za prvé: lieky nikdy nemôžu samé od seba zariadiť, aby ste schudli! Tieto prípravky sú určené iba ako doplnky k diéte a fyzickej aktivite, ktoré majú urýchliť ich výsledky. Bez správneho stravovania schudnúť nedá.

Za druhé: prípravky na chudnutie predávané na predpis (anorektiká) by ste naozaj mali užívať len na predpis lekára a nesnažiť sa zohnať si ich svojpomocne. Prečo? Tieto lieky sú určené pre pacientov s ťažkou obezitou (BMI nad 30 alebo aj nad 35) a môžu mať vážne vedľajšie účinky. Ak máte na pneumatiku na bruchu z prejedania sa počas Vianoc, liekmi to nevyriešite. Stačí troška pohybu a svoju postavu budete mať späť.

A ako tieto preparáty fungujú? Najčastejšie sú tieto prípravky určené k obmedzeniu chuti do jedla. Sú však aj lieky fungujúce na inom princípe. Napríklad Alli obsahuje účinnú látku, ktorá má zabraňovať vstrebávaniu tukov z potravín.

Vezmite prosím aj do úvahy, že lieky nemôžu účinkovať, ak má nadváha iné - napríklad zdravotné príčiny - tiež ich nemožno používať, ak trpíte niektorými zdravotnými problémami.

Jediným efektívnym spôsobom ako schudnúť je zmena životného štýlu. Takéto doplnky stravy by mali užívať len tí, ktorí nereagovali adekvátne na primeraný redukčný režim.

Sumarizácia:

        * Predpis anorektik patrí vždy do rúk lekára, ktorý posúdi zdravotný stav pacienta a zdravotné riziko, ktoré je s liekmi na chudnutie spojené

        * Užívanie liekov na chudnutie je časovo obmedzené, väčšinou na dobu niekoľkých mesiacov

        * Tabletky zvádzajú k pasívnemu užívanie lieku bez toho, aby sa zmenil životný štýl, po ukončení liečby automaticky naberieme váhu späť