Charakteristika

Každý človek by chcel vyzerať čo najlepšie, byť štíhly, krásny a zdravý. Obezita je jedným zo závažných problémov, ktoré zasahujú do všetkých troch týchto sfér. Vrstva tuku uložená v podkoží, ľudovo známa ako faldíky, či nepekné pneumatiky na kráse nikomu nepridá. O zdraví ani nehovoriac. Spôsob stravovania, pohodlný a väčšinou sedavý život však k ničomu inému nevedú. Pri pohľade do zrkadla sa potom človek zhrozí a okamžite začne hľadať riešenie. A čo s tým? Bolo by naozaj skvelé, keby sa tuku na bruchu dalo zbaviť zázračnou pilulkou, ale v praxi to tak nefunguje. Napriek tomu existujú tabletky na chudnutie.

Obezita vedie k mnohým závažným ochoreniam, alebo vzniku chorôb napomáha, preto sa v niektorých prípadoch hovorí o liečbe obezity. Lieky, ktoré sa na liečbu obezity predpisujú sa volajú anorektiká. Sú rôzne druhy týchto liekov a líšia sa od seba pôsobením na ľudský organizmus. Čo teda také zoštíhľujúce lieky dokážu?

     * Znížiť pocit hladu.
     * Potlačiť chuť do jedla (hlavne na sladké).
     * Vyvolať pocit nasýtenosti.
     * Obmedziť využitie tuku pri konzumácii potravín.
     * Zrýchliť metabolizmus.
     * Transformovať niektoré látky v čistú energiu.

Všetky tieto lieky však sledujú jeden cieľ. Znížiť prísun energeticky hodnotných látok, ktoré ak nie sú telom využité a spálené, majú tendenciu sa ukladať v podobe podkožného tuku.